Erfgoedvereniging Kèk Liemt

geboorteklokje

Heemkundekring Stichting Kèk Liemt blaast luiden Liempds’ geboorteklokje nieuw leven in.
 
Op 18 december 2009 bestond de Liempdse heemkundekring Stichting Kèk Liemt 35 jaar. Omdat in deze decemberperiode de acties van Ondernemersvereniging Liempde: “ Op Liemt gemunt” en “Liemt in ’t Licht” terecht alle aandacht opeisten, had Kèk Liemt haar activiteit rond het 35 jarig bestaan opgeschort tot zondag 24 januari 2010.  Toen stonden de deuren van het voormalige raadhuis aan het Raadhuisplein van 10:30 tot 16:00 uur open om belangstellenden een kijkje te laten nemen in de nieuw ingerichte heemkamer van de Liempdse heemkundestichting; was er via internet en in de heemkamer een blik te werpen op Liempdse bidprentjes en werd er in enkele ruimten van het voormalige raadhuis een overzichtstentoonstelling gehouden van 35 jaar Kèk Liemt. Speciale activiteit die dag: het laten herleven van de traditie rond het luiden van het Liempds’ geboorteklokje.
 
Sinds juli 2009 heeft Kèk Liemt namelijk de voormalige raadzaal van het oude raadhuis, met instemming van het gemeentebestuur als Heemkamer ingericht. Vanuit dit nieuwe hart onderneemt de stichting thans haar activiteiten om haar doelstelling zoals in 1974 gekozen blijvend waar te maken te weten:“Om het waardevolle te bewaren dat Liempde heeft van vroeger en nu en om de belangstelling te bevorderen voor Liempde en het Liempdse.” Een van die waardevolle tradities, waar voor de gemeentelijke herindeling veelvuldig vanaf 1976 gebruik van werd gemaakt, was het luiden van het geboorteklokje op het voormalige raadhuis wanneer er een nieuwe boreling werd aangegeven. Na de gemeentelijke herindeling gebeurde dat nog maar sporadisch omdat het voormalige gemeentehuis haar functie verloor. Nu Kèk Liemt in de heemkamer de mogelijkheid heeft om dit gebruik in ere te herstellen, heeft een voorbereidingscommissie, bestaande uit Johan van den Langenberg, Jan van de Sande en Gerard Schalkx een idee uitgewerkt om het luiden van het geboorteklokje nieuw leven in te blazen. Voor de eerste maal gebeurde dat op zondag 24 januari 2010 om 11:00 uur.
 
Vanaf 2017 gebeurt dit maandelijks op de derde zaterdag van de maand, op afspraak, in de voormalige burgemeesterskamer van het raadhuis en de entreehal. Vandaar kan het geboorteklokje door het kersverse ouderpaar worden geluid, waarbij natuurlijk de jongste telg, eventuele broertjes of zusjes alsook opa's en oma's natuurlijk van harte welkom zijn. Meer weten? Informeer via info@kekliemt.nl