Erfgoedvereniging Kèk Liemt

Inventarisatie kleine monumenten

Door de monumentencommissie van de gemeente Boxtel is een inventarisatie gehouden van Kleine monumenten Boxtel 2008 – 2009.
Hoewel niet nader omschreven gaat het over onroerende zaken in de categorie: kunstwerk, groen, religieus of en dat is vrij breed de omschrijving anders.
 
Kèk Liemt heeft hieraan meegewerkt.
   
Wat is geïnventariseerd?
Een kleine bloemlezing van wat zoal is geïnventariseerd zijn onder andere de Lourdesgrot in de voormalige Kloosterhoftuin, het grafmonument van Evert Traa op de RK begraafplaats. 

Evert Traa sneuvelde op 10 mei 1940 in Maasbracht en werd later herbegraven in Liempde. Zijn grafmonument bestaat uit delen van het voormalige oorlogsmonument dat in het Concordiapark stond, maar dat als monument door de Nederlandse Staat niet werd erkend en in 1956 plaats moest maken voor het huidige monument van David en Goliath. 

Op de foto Liempdse wapenbroeders bij de onthulling van het nieuwe grafmonument van Evert Traa op 4 mei 1956.

Verder zijn gevelstenen geïnventariseerd waarvan in Liempde nog diverse religieuze afbeeldingen te vinden zijn.
 
U kunt ons helpen!
Uilengaten in gevels, wie wijst ons de weg? Witgekalkte kippenkooien uit midden 20ste eeuw, zoals er nog enkele staan, Pastoor Dobbeleijnstraat, Hezelaarsestraat en Oude Postbaan en porseleinen elektriciteitsknoppen aan de gevels (Barrierweg en Kleinhoekje) zijn enkele voorbeelden van kleine monumentale elementen waar we naar op zoek zijn. 
 
Kunt u ons helpen? bel 
Bert Timmermans (0411 631806)
of
Jan van de Sande (tel. 0411 631895).