Erfgoedvereniging Kèk Liemt

Heesterbos 2

Deze woonboerderij is gebouwd in 1865, zo blijkt uit de inscriptie op het tweede eikenspant. Een woonboerderij had in vroeger tijden land in de directe omgeving, maar geen of weinig beesten. Op de plek waar nu het bakhuis staat, zou voor 1865 de eerste boerderij hebben gestaan, die door brand is verdwenen. De oude materialen van het oorspronkelijke pand zijn gebruikt bij de bouw van de huidige boerderij. Het exterieur is vrijwel onveranderd gebleven. Dit is ondermeer te zien aan de voordeur en de vensters van grenenhout die bijna 150 jaar oud zijn. De architectuur van ommuurde tuin wordt ook wel een ‘formele tuin’ genoemd.

 

 

Het houtwerk van de boerderij is geschilderd in de traditionele kleuren van het pand: de vensters zijn standgroen en de kozijnen en de ramen wit. Op beide nokeinden van het dak staan windvanen. Aan de zijde van de Nieuwstraat probeert een haan zenuwachtig de juiste winrichting aan te geven, draaiend op een fietskogeltje, voorzien van vaseline. Aan de andere zijde staat een windijzer, dat tenminste windkracht negen nodig heeft om in beweging te komen.

De boerderij en het bakhuis hebben de afgelopen anderhalve eeuw letterlijk zware stormen doorstaan. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw zijn er door harde winden en blikseminslagen verschillende bomen op het huis terecht gekomen. In 1976 is er nog een open haard aanwezig en vindt er een schoorsteenbrand plaats. Eveneens is in de die periode de ‘tènegevel’ (de achtergevel) van het bakhuis tijdens een storm beschadigd en de broodbakoven ingestort. Ook de deur met hartje van de ‘plonsplee’ sneuvelt. Deze stormschade vormt de aanleiding voor de eerste restauratie van het bakhuis. In 2008 wordt het bakhuis verbouwd tot atelier, waarbij het exterieur intact blijft.


  • Opgesteld document door pandeigenaar Coen Dito, 2011.