Erfgoedvereniging Kèk Liemt

De Bocht 6

In het begin van de negentiende eeuw staat hier een hoekgevelboerderij die in 1865 geheel vernieuwd wordt vanwege de slechte staat van onderhoud. Het nieuwe pand is een langgevelboerderij die op een lichte verhoging wordt geplaatst. Omstreeks 1880 wordt er een bijgebouwtje geplaatst op de plek waar eerder een bakhuisje annex schuur staat. De voormalige stal- en schuurruimten hebben nog altijd een agrarische bedrijfsfunctie. Inmiddels is hier een tuinderij met een uitgebreid kassencomplex gevestigd.

 

 

In het kadastraal plan uit 1866 is te lezen dat het pand aan De Bocht 6 wijzigt van de achtste categorie ('landbouwershuis, slechts van de hoogstnodige ruimte voorzien, grotendeels in slechte staat van onderhoud') naar de vierde klasse ('een schone en ruime boerenwoning'). Achter het woonhuis staan dan nog een bakhuis en een varkenskooi met een stalling, ongeveer op dezelfde plaats als waar nu de bijschuur staat, die nu in gebruik is als garage. De oorspronkelijke inrichting van het woonhuis bestaat uit een 'herd' met een brede schouw tegen de brandmuur aan, met aan beide zijden een bedstede. Rechtsvoor bevindt zich een zijkamer en achterin een opkamer. De gang ontbreekt. Tegen de achtergevel van de stal staat een privaat-aanbouw.

De afmeting van het pand is circa 32 x 10 meter. De boerderij heeft een met blauwe, Oudhollandse pannen gedekt zadeldak met aan beide kopgevels een wolfeind. De gevels zijn opgetrokken in kruisverband. De kopgevel en de achtergevel zijn uitgevoerd in een kleiner steenformaat.

In 1951 wordt de boerderij opnieuw herbouwd. De stalruimte wordt gewijzigd in een Hollandse stalling met gierkelder. Ook wordt in de voorgevel, rechts van de dubbele staldeur, een drietal stalramen geplaatst. 

  • Beschrijving gemeentelijk monument, 1998.