Actueel

Via deze site blijft u op de hoogte van de activiteiten die stichting Kèk Liemt het jaar door organiseert. Wilt u op de hoogte blijven, volg ons dan regelmatig via deze website of via Facebook. 


28 november 2017 was in De Adelaar te Boxtel de presentatie van een boek over de in Liempde geboren Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen (*1874 +1938), geschreven door historicus Frank van Doorn. Het is een schitterend boekwerk geworden waarbij ook Liempdse taferelen van deze Brabantse kunstschilder niet ontbreken.

Ook zien we terug op een schitterende presentatie van drie boekwerken op 16 november jl. in de raadzaal van Boxtel. Een initiatief van de Stichting de Brabantse Boerderij (SdBB).

Voor onze stichting was vooral het boekwerk, in samenwerking met de SdBB en collegakring heemkunde Boxtel, van de hand van Liempdenaar Wilbert Steenbakkers: 

 "Het Steenen Huijs met Gebinte, stal ende schuuren", Historisch onderzoek naar boerderijen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde

 een huzarenstukje. 

lees verder

Collecties

Stichting Kèk Liemt beheert een rijke collectie van boeken, ansichtkaarten. bidprentjes en foto's. Daarnaast beheert de stichting een historische collectie over het leven op het Liempdse platteland anno 1920 in een expositieruimte De Kleuskes. 

lees verder

Wandelroutes


lees verder

Weblinks

Handige weblinks naar (historische) informatie over Liempde en Brabant.

lees verder

Ansichtkaarten

Stichting Kèk Liemt heeft ruim 100 originele ansichten van Liempdse dorpsgezichten in haar collectie. Een selectie hiervan is in 2013 samengebracht in een boekuitgave "Liempde in oude ansichten en foto's."

lees verder

Boek De Liempdse Scheeken nog te koop

Zaterdag 10 december 2016 werd in manege De Rekkendonken aan de rand van De Scheeken het jongste boek gepresenteerd van Ger van den Oetelaar met als titel: "De Liempdse Scheeken tussen Gemeijnt en Wederopbouw - van Woeste Grond tot Natuurparel.


Het boek is de tweede coproductie tussen Natuurwerkgroep Liempde, Stichting Natuurprojecten Liempde en stichting Kèk Liemt en gaat over het Liempdse deel van De Scheeken.

In het boek wordt uitvoerig ingegaan op de natuur- en cultuurbeleving van het gebied. Van woeste grond, via ontginningen en Wederopbouw tot de natuurparel in Het Groene Woud dat het nu is. Die natuurparel komt nog meer tot z'n recht sinds in het voorjaar van 2017 13 Edelherten in het gebied van De Scheeken zijn uitgezet,  in juni de eerste jongen zijn geboren en de eerste Bronstijd op Brabantse bodem sinds 150 jaar in september/oktober 2017 heeft plaatsgevonden. 

Het boek kost € 17,50 en is te koop bij uitgeverij Pictures Publishers en bij ontmoetings- en bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd - Barrierweg 4 (tijdens het weekend). 

lees verder

Foto's

Dankzij fotograaf Gerard Schalkx kunnen wij u via deze website een unieke (terug)blik geven op het Liempde van de vorige eeuw.

lees verder

Liempdse monumenten

Liempde telt tal van rijks- en gemeentelijke monunumenten en kent tevens twee beschermde dorpsgezichten.

lees verder

Museum De Kleuskes

De stichting Kèk Liemt beheert een expositieruimte in de voormalige woonboerderij van de Kleuskes.

lees verder

Heemkamer

In het oude raadhuis van Liempde heeft stichting Kèk Liemt in de voormalige raadzaal een Heemkamer ingericht. 

lees verder

Stichting Kèk Liemt

De Liempdse heemkundekring stichting Kèk Liemt is opgericht op 18 december 1974 naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van fanfare Concordia dat jaar. Ter gelegenheid daarvan, alsook de 100ste verjaardag van Mieke van der Velden, was een overzichtstentoonstelling ingericht over het Liempde van vroeger onder de titel "Kèk Liemt". 

lees verder

Bestuur

Stichting Kèk Liemt bestaat uit 17 leden die allen deel uit maken van het algemeen bestuur (AB). Daarnaast kunnen we een beroep doen op een 3-tal vaste specialisten. 

lees verder

Werkgroepen

Binnen de stichting zijn een aantal werkgroepen actief die zich bezig houden met heemkunde. 

lees verder

Grenzen verbinden: Paal de Drie-Steen De Scheeken


lees verder

De Koerier (Brabants Heem)

Nieuw onderzoek kan soms tot verrassende ontdekkingen leiden. Dat ondervond Jan van de Sande van heemkundekring Kèk Liemt. Hij kwam er achter dat het grondplan van de oude kerktoren dat in het wegdek van het Tooseplein in Liempde, deels in de stoep en deels in de rijbaan, vlakbij café De Punder te zien is, niet klopte.

Lees het artikel op bladzijde 28 t/m 30 in de Koerier (62) van het Brabants Heem.

lees verder

Webwinkel


lees verder

Samenwerking SPPiLL

Stichting Kèk Liemt participeert in een drietal projecten van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde. Zie ook www.sppill.nl 

lees verder